Studij „Nutricionizam i zdravlje“ definira se ne samo u afirmativnom smislu – što znači, što
obuhvaća, kome i čemu služi – nego i u negativnom – što on nije. Naziv studijskog programa
povezuje se s postojećim programom o resursima zdravlja, jer je prehrana jedan od bitnih
resursa zdravlja. Premda bi adekvatniji naziv predloženog studijskog programa bio
„Nutricionizam kao put do zdravlja“, to bi bio teško prihvatljiv naziv, jer ime studijskog
programa ne može biti obrazlaganje smisla i svrUhe studija. Nutricionizam je također
integralni dio problematike životnog stila i wellnessa, pa se i te teme ne mogu programski
zaobići. S obzirom da ima različitih pristupa nutricionizmu kao znanosti o nutrijentima ili kao
znanosti o prehrani, ovaj studij nutricionizam tako ne tretira, nego mu daje znatno
sveobuhvatniji karakter.
PREDMET | ECTS | UBS | P | V | SR |
I GODINA | |||||
I SEMESTAR | |||||
Opća i anorganska kemija | 7 | 175 | 48 | 48 | 79 |
Organska kemija | 5 | 125 | 48 | 48 | 29 |
Osnove nutricionizma | 8 | 200 | 32 | 16 | 152 |
Engleski jezik I | 4 | 100 | 0 | 48 | 52 |
Izborni predmet I | |||||
Anatomija čovjeka | 6 | 150 | 32 | 16 | 102 |
II SEMESTAR | |||||
Biokemija | 6 | 150 | 48 | 16 | 86 |
Mikrobiologija | 6 | 150 | 32 | 16 | 102 |
Ekologija i zdravlje | 4 | 100 | 16 | 16 | 68 |
Uvod u profesiju nutricionista | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
Izborni predmet II | |||||
Osnove menadžmenta | 8 | 200 | 16 | 32 | 152 |
II GODINA | |||||
III SEMESTAR | |||||
Osnove matematike | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
Fiziologija | 6 | 150 | 32 | 16 | 102 |
Osnove informatike | 6 | 150 | 16 | 48 | 86 |
Engleski jezik II | 4 | 100 | 0 | 48 | 52 |
Čovjek i zdravlje | 2 | 50 | 16 | 0 | 34 |
Izborni predmet I | |||||
Mikrobiologija hrane | 6 | 150 | 32 | 16 | 102 |
IV SEMESTAR | |||||
Nutritivne procjene | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
Standardi o sigurnosti hrane | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
Patofiziologija | 4 | 100 | 32 | 16 | 52 |
Nutricionizam i kronične bolesti | 8 | 200 | 16 | 32 | 152 |
Izborni predmet II | |||||
Teorija i priprema hrane | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
III GODINA | |||||
V SEMESTAR | |||||
Osnove prava | 6 | 150 | 32 | 16 | 102 |
Medicinska statistika | 4 | 100 | 16 | 32 | 52 |
Toksikologija | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
Kemija hrane | 8 | 200 | 16 | 32 | 152 |
Izborni predmet I | |||||
Ekološka sigurnost | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
Molekularna biologija s genetičkim inžinjerstvom | 6 | 150 | 32 | 16 | 102 |
VI SEMESTAR | |||||
Uvod u dijetetiku | 5 | 125 | 16 | 32 | 77 |
Hrana, kultura i društvo | 5 | 125 | 16 | 32 | 77 |
Praksa nutricionizma I | 5 | 125 | 0 | 102 | 23 |
Strateški menadžment | 5 | 125 | 32 | 32 | 61 |
Izborni predmet II | |||||
Osnove upravljanja projektima | 5 | 125 | 16 | 32 | 77 |
Završni rad | 5 |
PREDMET | ECTS | UBS | P | V | SR |
I GODINA | |||||
I SEMESTAR | |||||
Opća i anorganska kemija | 7 | 175 | 48 | 48 | 79 |
Organska kemija | 5 | 125 | 48 | 48 | 29 |
Osnove nutricionizma | 8 | 200 | 32 | 16 | 152 |
Engleski jezik I | 4 | 100 | 0 | 48 | 52 |
Izborni predmet I | |||||
Anatomija čovjeka | 6 | 150 | 32 | 16 | 102 |
II SEMESTAR | |||||
Biokemija | 6 | 150 | 48 | 16 | 86 |
Mikrobiologija | 6 | 150 | 32 | 16 | 102 |
Ekologija i zdravlje | 4 | 100 | 16 | 16 | 68 |
Uvod u profesiju nutricionista | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
Izborni predmet II | |||||
Osnove menadžmenta | 8 | 200 | 16 | 32 | 152 |
II GODINA | |||||
III SEMESTAR | |||||
Osnove matematike | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
Fiziologija | 6 | 150 | 32 | 16 | 102 |
Osnove informatike | 6 | 150 | 16 | 48 | 86 |
Engleski jezik II | 4 | 100 | 0 | 48 | 52 |
Čovjek i zdravlje | 2 | 50 | 16 | 0 | 34 |
Izborni predmet I | |||||
Mikrobiologija hrane | 6 | 150 | 32 | 16 | 102 |
IV SEMESTAR | |||||
Nutritivne procjene | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
Standardi o sigurnosti hrane | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
Patofiziologija | 4 | 100 | 32 | 16 | 52 |
Nutricionizam i kronične bolesti | 8 | 200 | 16 | 32 | 152 |
Izborni predmet II | |||||
Teorija i priprema hrane | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
III GODINA | |||||
V SEMESTAR | |||||
Osnove prava | 6 | 150 | 32 | 16 | 102 |
Medicinska statistika | 4 | 100 | 16 | 32 | 52 |
Toksikologija | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
Kemija hrane | 8 | 200 | 16 | 32 | 152 |
Izborni predmet I | |||||
Ekološka sigurnost | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
Molekularna biologija s genetičkim inžinjerstvom | 6 | 150 | 32 | 16 | 102 |
VI SEMESTAR | |||||
Uvod u dijetetiku | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
Hrana, kultura i društvo | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
Praksa nutricionizma I | 6 | 150 | 0 | 102 | 48 |
Strateški menadžment | 6 | 150 | 32 | 32 | 86 |
Izborni predmet II | |||||
Osnove upravljanja projektima | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
IV GODINA | |||||
VII SEMESTAR | |||||
Nutricionizam i javno zdravstvo | 8 | 200 | 16 | 16 | 168 |
Kritički pristup nutricionizmu | 8 | 200 | 16 | 16 | 168 |
Prehrana sportaša | 8 | 200 | 16 | 16 | 168 |
Izborni predmet I | |||||
Seminar: Planiranje prehrane | 6 | 150 | 16 | 16 | 118 |
VIII SEMESTAR | |||||
Praksa nutricionizma II | 4 | 100 | 0 | 64 | 36 |
Ljekovito bilje i začini | 6 | 150 | 16 | 16 | 118 |
Nova dostignuća u znanosti o prehrani | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
Izborni predmet II | |||||
IT menadžment | 8 | 200 | 16 | 32 | 152 |
Završni rad | 6 |
Studij „Nutricionizam i zdravlje“ definira se ne samo u afirmativnom smislu – što znači, što
obuhvaća, kome i čemu služi – nego i u negativnom – što on nije. Naziv studijskog program
povezuje se s postojećim programom o resursima zdravlja, jer je prehrana jedan od bitnih
resursa zdravlja
PREDMET | ECTS | UBS | P | V | SR |
I GODINA | |||||
I SEMESTAR | |||||
Metodologija znanstveno-istraživačkog rada | 10 | 250 | 16 | 16 | 218 |
Nutricionizam kroz životne cikluse | 8 | 200 | 16 | 16 | 168 |
Seminar: Kritične teme nutricionizma | 6 | 150 | 16 | 16 | 118 |
Izborni predmet I | |||||
Nutricionizam i wellness | 6 | 150 | 16 | 16 | 118 |
II SEMESTAR | |||||
Epidemiologija | 4 | 100 | 16 | 16 | 68 |
Holistički pristup nutricionizmu | 6 | 15 | 16 | 16 | 118 |
Diplomski rad | 20 |
PREDMET | ECTS | UBS | P | V | SR |
I GODINA | |||||
I SEMESTAR | |||||
Nutricionizam i javno zdravstvo | 8 | 200 | 16 | 16 | 168 |
Kritički pristup nutricionizmu | 8 | 200 | 16 | 16 | 168 |
Prehrana sportaša | 8 | 200 | 16 | 16 | 168 |
Izborni predmet I | |||||
Seminar: Planiranje prehrane | 6 | 150 | 16 | 16 | 118 |
II SEMESTAR | |||||
Praksa nutricionizma II | 4 | 100 | 0 | 64 | 36 |
Ljekovito bilje i začini | 6 | 150 | 16 | 16 | 118 |
Nova dostignuća u znanosti o prehrani | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
Upravljanje projektima II | 6 | 150 | 16 | 32 | 102 |
Izborni predmet II | |||||
IT menadžment | 8 | 200 | 16 | 32 | 102 |
II GODINA | |||||
III SEMESTAR | |||||
Metodologija znanstveno-istraživačkog rada | 10 | 250 | 16 | 16 | 218 |
Nutricionizam kroz životne cikluse | 8 | 200 | 16 | 16 | 168 |
Seminar: Kritične teme nutricionizma | 6 | 150 | 16 | 16 | 118 |
Izborni predmet I | |||||
Nutricionizam i wellness | 6 | 150 | 16 | 16 | 118 |
IV SEMESTAR | |||||
Epidemiologija | 4 | 100 | 16 | 16 | 68 |
Holistički pristup nutricionizmu | 6 | 150 | 16 | 16 | 118 |
Diplomski rad | 20 |
Preuzmite dodatne materijale za svaki od naših studijskih programa.
Plan za trogodišnji studij (180ECTS)
Plan za četverogodišnji studij (240ECTS)
Plan za dvogodišnji studij (120ECTS)
Plan za jednogodišnji studij (60ECTS)